top of page

Dr. Nathan Hutting

MEDICAL TAPING CONCEPT

Het Medical Taping Concept tapemethode verschilt fundamenteel van de gangbare methoden van tapen en bandageren. Met deze methode wordt namelijk niet alleen beoogd een stabiliserend effect op gewrichten te bereiken, ze is ook bedoeld om de spierfuncties en de revalidatievoordelen van lymfedrainage te stimuleren. De Kinesio tapemethode wordt al door duizenden artsen en therapeuten wereldwijd toegepast en de recensies zijn erg positief. Deze methode is in de praktijk een aanvulling zijn op de huidige behandelingsmethoden. 

Het Medical Taping Concept bestaat uit verschillende technieken waarmee patiënten of atleten op zeer effectieve wijze kunnen worden behandeld. 


Wat is de werking van deze tape methode?
Vier hoofdfuncties:

  • Geeft steun aan spieren, 

  • Verwijdert oedeem, 

  • Activeert endogeen, analgetisch systeem, 

  • Corrigeert gewrichten en weefsel.

 

Kinesio Tape wordt over en rondom de spieren aangebracht om steun te geven aan spieren of om spiercontractie tegen te gaan. Bij de eerste techniek wordt ondersteuning van de spieren gekoppeld aan een optimale bewegingsvrijheid. Hierdoor kan een persoon actief blijven terwijl diens spieren functioneel worden ondersteund. Bij de tweede techniek worden overbelasting en contractie bestreden en wordt 24 uur per dag vochtafvoer (oedeem) gestimuleerd. De laatste techniek wordt doorgaans gebruikt in het acute stadium van revalidatie. Tenslotte kan een groot aantal correctietechnieken worden toegepast bijvoorbeeld bij een myofasciaal pijnsyndroom, lymfoedeem en tracking (bijvoorbeeld knieschijf).

 

Om optimale resultaten te behalen met dit unieke Medical Taping Concept heeft Dr. Kenzo Kase Kinesio Tape ontworpen, een elastische bandage van topkwaliteit. Kinesio Tape kan 3 tot 4 dagen worden gedragen zonder dat er huidirritatie ontstaat. Ook bij intensieve spierarbeid of tijdens een hydrotherapie ontstaan geen huidproblemen.

 

Iedereen die met de methode en de speciale tape werkt komt tot dezelfde conclusie: het is eenvoudig toe te passen en de resultaten zijn verbazingwekkend snel en goed.

Gelezen in de media en beschikbaar bij Het Centrum: Medical Taping kan oplossing bieden bij hooikoorts

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen bij iemand met hooikoorts. Deze tapemethode is beschikbaar bij Het Centrum.

Hoe kan Medical Taping bij hooikoorts werken?

Net zoals door een bindweefselmassage invloed kan worden uitgeoefend op segmentale relaties binnen het lichaam, heeft een behandeling met Medical Taping ook effect op de segmentale structuren met als voordeel dat tapen een 24- uurs behandelmethode is.

De behandelmethode voor tapen bij C.O.P.D.- en bij hooikoorts-patiënten komen met elkaar overeen omdat beide keren de uitwerking van de tape, via de segmentale relatie van de huid waarover de tape wordt aangelegd, met de pleurae, bronchiën en longen verloopt.

Na één keer tapen is er sprake van een nawerking gedurende een kortere of langere periode (meerdere weken). Bij chronische klachten kan de tape opnieuw gezet worden. C.O.P.D. patiënten geven aan dat ze over meer longinhoud beschikken en dat ze minder medicijnen nodig hebben.

Anker 1
bottom of page